Будиночок для комах

 В Європі зустріти будиночки для комах можна повсюди – біля будівлі міської ради, в центрі на людній вулиці, на території музеїв, а головне – у приватних садах та городах. Ця традиція приходить також до України. 

Будувати такі будинки та навіть готелі – дешевше та корисніше, ніж труїти шкідників пестицидами.Окрім того, це спряє більш високим врожаям - комахи якісно запилюють рослини на грядках, а ті приносять більш високий врожай.

У природі всі комахи виконують якусь функцію, але саме для тих цілей, з яких будують будиночки, варто залучати сонечок (божих корівок). Вони допомагають у боротьбі з попелицею (тлею), кліщами, білокрилкою, щитовками та іншими шкідниками рослин.Є також багато інших захиснисників саду: мухи-дзюрчалки, чиї личинки паразитують на личинках багатьох шкідників; туруни, які поїдають гусінь, шкідливих метеликів та личинки жуків, златоглазки – вороги попелиці (тлі), кліщів, щитівок та ін., трихограми – активні борці зі шкідливими метеликами тощо.

Оскільки у комах смаки різні, той й кімнати для них мають бути наповнені різними матеріалами. Потрібно наслідувати те, що відбувається в природі, та створити середовище, придатне для їх розміщення.

  • Солома або дерево: цей матеріал буде привертати златоглазок, чиї личинки живляться багатьма шкідниками: попелицею, борошнистою росою, білокрилкою, яйцями кліщів.
  • Бамбукові палички: дають притулок для одиночних бджіл, які запилюють перші квіти фруктових дерев, починаючи з березня місяця.
  • Перевернуті горщики, наповнені сіном: він привертає щипавок, які люблять шкідників, типу попелиці.
  • Деревяні дошки: привертають комах, які беруть участь в розкладанні мертвої деревини.
  • Просвердлені колоди: вони стануть популярним притулком багатьох дуже корисних запилювачів, таких як бджоли і одиночні оси, чиї личинки живляться попелицями.
  • Трубчаті стебла: типу тернику, бузини, забезпечать житлом журчалок та інших перетинчастокрилих.
  • Цегла: цінується одиночними бджолами.
  • Невеликі комірки закриті одна від одної: вони привертають сонечка, які прилітають, щоб провести зиму. Їх личинки винищують багато попелиць.

Окрім користі, він може мати й декоративну функцію. Стати окрасою вашого саду.

Коментарі